Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

ΣΤΙΒΟΣ

« 6ος Olympus Marathon» : Τριπλή εκπροσώπηση η ΚέρκυραΤην Κυριακή 28 Ιουνίου διεξάγεται ένας από τους δυσκολότερους αγώνες ορεινού τρεξίματος παγκοσμίως, ο φημισμένος πλέον « Olympus Marathon» που διανύει την έκτη του χρονιά κι έχει βρει την διεθνή καταξίωση στις τάξεις των φίλων του αθλήματος.

Οι συμμετοχές εφέτος πλησιάζουν τις 600 (!) και μεταξύ αυτών θα είναι και τρεις σπουδαίοι Κερκυραίοι δρομείς υπεραποστάσεων, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό ξεπερνώντας τη σκληρή δοκιμασία και τις αντικειμενικές δυσκολίες της διαδρομής.
Συγκεκριμένα θα λάβουν μέρος (από αριστερά στη φωτο) ο Προκόπης Αρκούδης (1966, κατηγορία Μ40), ο Καλλικράτης Γκουτόρμπ (1954, κατηγορία Μ50) και ο Βασίλης Αλαμάνος (1976, κατηγορία Μ) που εκτός του ατομικού έχουν δηλώσει συμμετοχή και στο ομαδικό ως «F&B Aktaion Cafe Corfu».
Καλή επιτυχία !

O ΑΓΩΝΑΣ

Ο "Olympus Marathon" είναι ο μοναδικός διεθνής αγώνας ορεινού τρεξίματος (διεθνώς υπάρχουν αρκετοί όροι που προσδιορίζουν το άθλημα: skyrunning, mountain rumnning, trail running) στην Ελλάδα και γίνεται στον Όλυμπο, το μυθικό «βουνό των θεών» με την παγκόσμια φήμη. Η διαδρομή του αναβιώνει την ιερή πορεία των πιστών της αρχαιότητας, οι οποίοι ανέβαιναν από τη λατρευτική πόλη του Δίου κάθε αρχή καλοκαιριού στις κορυφές του Ολύμπου, για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό, τον πατέρα των θεών, το Δία, και να καταθέσουν τα αφιερώματά τους. Η διαδρομή του αγώνα, ακολουθεί στην αρχή της την ίδια ακριβώς αρχαία διαδρομή, την ίδια εκείνη περίοδο του χρόνου που οι αρχαίοι Έλληνες όδευαν ψηλά στις κορυφές του βουνού που έμελλε να αποτελέσει στην εποχή μας ένα παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού.

Από το σχεδόν απόλυτο μηδέν υψόμετρο της εκκίνησης στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στα 3 μόλις μέτρα, οι αθλητές φτάνουν μετά από 21 χιλιόμετρα πάνω στα εκπληκτικής ομορφιάς μονοπάτια του Ολύμπου μέχρι τα 2780 μέτρα, περνώντας μπροστά από τον «Θρόνο του Δία», μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες κορυφές του βουνού. Η ανάβαση από την εκκίνηση του αγώνα μέχρι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής είναι σχεδόν μονοκόμματη, καλύπτοντας σε 21 χιλιόμετρα πάνω από 2900 μέτρα ανάβασης. Ο αγώνας, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 44 χιλιόμετρα, ολοκληρώνεται στην πόλη του Λιτοχώρου, ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά θέρετρα της βόρειας Ελλάδας, σε υψόμετρο 300 μέτρα. Η διαδρομή του αγώνα διασχίζει όλη την ανατολική πλευρά του βουνού και η θέα που έχουν οι αθλητές καθώς αγωνίζονται κόβει την ανάσα, στα ψηλότερα σημεία της.
Ο Olympus Marathon διοργανώνεται κάθε τελευταία Κυριακή του Ιουνίου από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Μαραθώνιος Ολύμπου", με την υποστήριξη όλων των φορέων και της κοινωνίας της περιοχής Λιτοχώρου και Δίου και συγκεντρώνει αθλητές απ όλο τον κόσμο, που καταφθάνουν στο μυθικό Όλυμπο για να πάρουν μέρος σε μια μοναδική εμπειρία ζωής, έναν αγώνα με διεθνή ακτινοβολία σε ένα βουνό που εκτός από Εθνικό Πάρκο έχει ανακηρυχθεί και από την UNESCO ως ένα «Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου