Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Photos by: STAMATIS KATAPODIS








Πρωτοφανή επεισόδια στο ΕΑΚΚ με αφορμή τις προκλήσεις οπαδών του ΠΑΣ


‘Το ξύλο της αρκούδας’


Ελλιπής η αστυνόμευση, λανθασμένος ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας



Η παταγώδης αποτυχία του σχεδιασμού και της λήψης των ανάλογων μέτρων ασφαλείας από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας για την αποφυγή επεισοδίων στο ντέρμπυ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, οδήγησε στις απίστευτες εικόνες που διαδραματίστηκαν χθές στο Εθνικό Στάδιο. Ευθύνες φυσικά βαραίνουν και τις δύο ΠΑΕ οι οποίες με τη σειρά τους δε μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να διαφυλάξουν την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα τόσο υψηλής επικινδυνότητας.

Οι επτακόσιοι περίπου Γιαννιώτες πήραν θέση στο δεξί μέρος της μικρής εξέδρας, με τους 100 πιο θερμόαιμους να τοποθετούνται σε απόσταση λίγων μέτρων από τον κεντρικό πυρήνα των φιλάθλων του ΑΟΚ. Ενδιάμεσα είχε δημιουργηθεί μία υποτυπώδης ‘νεκρή’ ζώνη λίγων μέτρων με την παρουσία μίας διμοιρίας των ΜΑΤ. Από το ξεκίνημα δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις όμως σταδιακά επιβλήθηκε η τάξη με το παιχνίδι να ξεκινά και να εξελίσσεται χωρίς περαιτέρω εντάσεις.

Όλα άρχισαν μετά τη συμπλήρωση των 90 λεπτών. Τέσσερα λεπτά επιπλέον χρόνου έδειξε ο 4ος αλλά λόγω καθυστέρησης, αφού στο γήπεδο βρέθηκαν τρεις μπάλες, ο διαιτητής έδειξε ότι θα κρατήσει ένα επιπλέον. Στο μοιραίο αυτό λεπτό δόθηκε ένα τραβηγμένο φάουλ έξω από την περιοχή του ΑΟΚ και μετά την εκτέλεση και την κόντρα στο τείχος ο Τζάνης έκανε το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και η μπάλα αφού βρήκε στον Μανουσαρίδη πέρασε κόρνερ. Προς γενική κατάπληξη και απορία όλων στο ΕΑΚΚ, ο ρέφερι έτρεξε στην άσπρη βούλα, τινάζοντας στην κυριολεξία το παιχνίδι στον αέρα. Τη συγκεκριμένη στιγμή 15 περίπου φίλαθλοι του ΠΑΣ βρήκαν την ευκαιρία και πήδηξαν την απαρχαιωμένη περίφραξη βρισκόμενοι στο ταρτάν γύρω από τον αγωνιστικό χώρο και διανύοντας λίγα μέτρα επιχείρησαν να αποσπάσουν τα πανώ των φίλων του ΑΟΚ εκσφενδονίζοντας παράλληλα και διάφορα αντικείμενα. Ο διαιτητής διέκοψε για 3 λεπτά το παιγνίδι και αφού ηρέμησαν προσωρινά τα πνεύματα μετά την παρέμβαση των παικτών του ΠΑΣ, εκτελέστηκε το πέναλτι. Με το σφύριγμα της λήξης κι αφού οι τέσσερις διαιτητές αποχώρησαν τρέχοντας για τα αποδυτήρια, υπήρξε νέα είσοδος ακόμη περισσότερων οπαδών του ΠΑΣ που έσπασαν τα κιγκλιδώματα και μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν την ισοπαλία προκαλώντας παράλληλα με άσεμνες χειρονομίες τους οπαδούς του ΑΟΚ, μερίδα των οποίων με τη σειρά τους αντέδρασαν στις πρωτοφανείς προκλήσεις μπήκαν κι αυτοί στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να προκληθούν συμπλοκές που θύμιζαν επίδειξη πολεμικών τεχνών. Άγριο ξύλο με πολλές εστίες έντασης και η αστυνομία να είναι σχεδόν άφαντη. Πρωταγωνιστές στις «μάχες» και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ με πρώτο και καλύτερο τον Ζαν Μαρί Σιλά που χτύπησε φίλαθλο και κινδυνεύει να έχει τις συνέπειες του νόμου εφόσον υποβληθεί μήνυση σε βάρος του. Ακόμη κι προπονητής του ΠΑΣ, Γκιγιέρμο Όγιος δεν παρέλειψε να λάβει μέρος στα απαράδεκτα επεισόδια προκαλώντας αλγεινή εντύπωση.

Μετά την πάροδο 45 τουλάχιστον λεπτών ανελέητης βίας, ήρθε έστω και καθυστερημένα η αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων και η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται. Οι οπαδοί του ΠΑΣ οδηγήθηκαν πεζοί στο λιμάνι(προκάλεσαν μικροζημιές σε καταστήματα στη Γαρίτσα) όμως η αποστολή της ομάδας έμεινε εγκλωβισμένη εντός αγωνιστικού χώρου μέχρι τις επτά παρά τέταρτο όταν και μπόρεσε να καταφύγει στα αποδυτήρια. Από το ΕΑΚΚ τελικά αποχώρησε στις επτά και δέκα συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης ενώ λίγο αργότερα φυγαδεύθηκαν και οι διαιτητές με τον ίδιο τρόπο. Στη διαδρομή όμως είχαν μία απρόοπτη συνάντηση με νεκροφόρα γνωστού γραφείου τελετών, ο ιδιοκτήτης του οποίου τους αποχαιρέτησε… με τα πιο γλυκά λόγια αγάπης.

Οι παράπλευρες απώλειες έχουν να κάνουν με τη διακομιδή δέκα φιλάθλων στο νοσοκομείο εκ των οποίων οι εννιά έλαβαν εξιτήριο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ ένας παρέμεινε εντός προληπτικά για ένα 24ωρο χωρίς πάντως να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Στο ΕΑΚΚ προκλήθηκαν ζημιές στην περίφραξη και στο σιδερένιο κομμάτι της φυσούνας του οποίου ξηλώθηκε η οροφή ενώ ξηλώθηκαν και αρκετά καθίσματα..


Το μόνο παρήγορο κλείνοντας είναι ότι δεν θρηνήσαμε νεκρούς σε αυτά τα αχαρακτήριστα επεισόδια που δείχνουν απερίφραστα ότι η βία πλέον έχει επεκταθεί επικίνδυνα και τείνει να εισβάλλει σε κάθε μορφή της καθημερινότητας μας.


Το βράδυ της Κυριακής, στην εκπομπή της ΝΕΤ «Αθλητική Κυριακή», ο μεγαλομέτοχος του ΑΟΚ και πρόεδρος της ένωσης επαγγελματικού ποδοσφαίρου Β και Γ εθνικής Σπύρος Καλογιάννης τόνισε: « Ο διαιτητής έδειξε καθυστερήσεις για τέσσερα λεπτά και έδωσε πέναλτι στο 97'! Μας είπε ότι κράτησε καθυστερήσεις επειδή μπήκαν στο γήπεδο οι οπαδοί του ΠΑΣ αλλά αυτό έγινε στη φάση του πέναλτι. Και δεν υπάρχει πέναλτι, εμείς από την κερκίδα δεν είδαμε τίποτα. Φαίνεται ότι δεν θέλουν την Κέρκυρα. Από την 1η
αγωνιστική και το ματς με την Καβάλα μας αδικούν. Γιατί δεν μας αφήνουν; Τι
θέλουν να καταφέρουν;», για να συνεχίσει: « Ο ΠΑΣ έχει ήδη βγει στη Σούπερ Λιγκ, άρα τι θέλουν να πετύχουν με αυτά που έγιναν σήμερα; Ο Λαμπρόπουλος, που είναι καλός διαιτητής, από το 70' και μετά προσπαθούσε να μας βάλει στην περιοχή. Γιατί; Υπάρχουν άνθρωποι στο νοσοκομείο. Τι να τους πούμε; Τι να πούμε στον κόσμο; Δεν πάει άλλο, δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι».
Η ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με τα όσα έγιναν στον αγώνα: «Η ΠΑΕ Α.Ο. Κέρκυρα για μια ακόμη φορά καταγγέλλει στους Έλληνες φιλάθλους ότι δεν αγωνίστηκε με τους κανόνες που άγουν το άθλημα του ποδοσφαίρου. Ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε σε ένα δίκαιο Πρωτάθλημα, ισότιμο για όλους τους συμμετέχοντες. Είναι η πολλοστή φορά από την έναρξη του Πρωταθλήματος που ασχολούμαστε με τέτοια γεγονότα, αλλά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η ομάδα μας ανήκει σε μία κατηγορία ομάδων που έχει κάνει σημαία το «ευ αγωνίζεσθαι», μέσα κι έξω από το γήπεδο. Ανεπηρέαστη από οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα και για αυτό απαιτούμε την αμεροληψία όλων όσων εμπλέκονται σε αυτό. Σήμερα, ο διαιτητής, με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, διαμόρφωσε το ισόπαλο αποτέλεσμα που αδικεί κατάφορα την ομάδα μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το αν αξίζει να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο Πρωτάθλημα, ή μήπως πρέπει να την πάρουμε στη Δ’ Εθνική, για να ευχαριστηθούν ορισμένοι Κλείνοντας, συγχαίρουμε τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας μας, διότι δεν ανταπέδωσε στις προκλήσεις των οπαδών και ποδοσφαιριστών της φιλοξενούμενης ομάδας κι χάρις σε αυτό δεν θρηνήσαμε θύματα στον σημερινό αγώνα. Από την πλευρά μας, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο Πρωτάθλημα και η προσπάθειά μας δεν θα σταματήσει, ανεξάρτητα από τις όποιες αντιξοότητες προκύπτουν, είτε τυχαία είτε όχι. Θα θέλαμε να ξέρουμε τη βαθμολογία του παρατηρητή διαιτησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου