Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

TANG SOO DO



Εξετάσεις και επίδειξη της παραδοσιακής πολεμικής κορεάτικης τέχνης στην Κέρκυρα

Mέθοδοι αυτοάμυνας

Οι εξετάσεις αναβάθμισης έγχρωμων ζωνών για τους συλλόγους της Κέρκυρας της παραδοσιακής κορεάτικης πολεμικής τέχνης του SOO BAHK(TANG SOO)DO έγιναν τις 21 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο ARITI στο Κανόνι.

Κεντρικός εξεταστής ήταν ο Master κ. Ηλίας Στεφανάτος και κριτές οι κύριοι Λεωνίδας Μπονίκας, Σπύρος Κουρής και Χρήστος Φαναριώτης ως συντονιστής των εξετάσεων.

Μετά τις εξετάσεις ακολούθησε επίδειξη από όλους τους αθλητές των τριών συλλόγων του νησιού(Κέρκυρας, Χλωμοτιανών και Γιμαρίου). Έλαβε μέρος και ο κ. Χρήστος Φαναριώτης που έκανε επίδειξη της παραδοσιακής τεχνικής (kiok pa) δηλαδή την τεχνική σπασιμάτων στην οποία αυτός που την εκτελεί, σπάει διάφορα αντικείμενα(τούβλα, κεραμίδια, ξύλα) με γυμνά τα χέρια ή τα πόδια, ανάλογα με το ποιο σημείο θα εκτελέσει την τεχνική. Ο κ. Φαναριώτης έσπασε με τον αγκώνα κεραμίδια με απόλυτη επιτυχία.

Ακολούθησε η βράβευση των καλύτερων αθλητών για την περίοδο 2007-08 και απονομή διπλωμάτων από τις εξετάσεις του Δεκεμβρίου 2008 την οποία έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου της Κέρκυρας κ. Νικόλαος Μπάρμπας. Αμέσως μετά έγινε η κοπή της πίτας των τριών συλλόγων από τον κ. Ηλία Στεφανάτο και τον κ. Μπάρμπα που αφού μοίρασαν τα κομμάτια στους αθλητές, τους ευχήθηκαν να έχουν μία χρονιά γεμάτη υγεία, δύναμη και επιτυχίες.

ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Τάνγκ Σου Ντο (Σου Μπακ Ντο) είναι η δεύτερη από τις τρεις πιο γνωστές κορεάτικες πολεμικές τέχνες (πρώτη είναι το Τάε Κβον Ντο και τρίτη το Χαπκίντο). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι οργανώσεις του, φέρεται να έχει τις απαρχές του στην περίοδο από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα μ.Χ., να γνώρισε μεγαλύτερη άνθιση στην περίοδο από τον 10ο ως τον 14ο αιώνα και να έγινε γνωστό εκτός Κορέας στον 20ο αιώνα και δη το 1945, όταν ο Μεγάλος Δάσκαλος Χουάνγκ Κι (1914- 2002) το παρουσίασε με την ονομασία Σου Μπακ (Τανγκ Σου) Ντο - Μου Ντουκ Κουάν. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (συγκεκριμένα το 1972) και σήμερα διαθέτει σχολές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στον ίδιο προσανατολισμό με το Τάε Κβον Ντο (και με τα ιαπωνικά συστήματα τύπου Καράτε), το Τανγκ Σου Ντο χρησιμοποιεί τεχνικές με τα χέρια και τα πόδια. Και εδώ θα δει κανείς τα ψηλά λακτίσματα που είναι σήμα κατατεθέν των κορεάτικων πυγμαχικών συστημάτων, καθώς και την εκπαίδευση μέσω φορμών (χιούνγκ –αυτών που στις ιαπωνικές τέχνες ονομάζονται «κάτα»), ενώ η ορολογία θα φανεί οικεία σε όσους έχουν δει Τάε Κβον Ντο ή έχουν ασκηθεί σε αυτό.
Ο βασικός λόγος που θα επέλεγε κανείς το Τανγκ Σου Ντο έναντι π.χ. του Τάε Κβον Ντο είναι ότι το Τανγκ Σου Ντο πλησιάζει περισσότερο τις λεγόμενες «κλασικές» πολεμικές τέχνες –ήτοι δεν δίνει τόση έμφαση στους αγώνες αλλά στην εκμάθηση της τέχνης για την ίδια την τέχνη, για ατομική ολοκλήρωση και για αυτοάμυνα. Όπως όλες οι πυγμαχικές τέχνες της Ανατολής έχει κάποιες απαιτήσεις ως προς τη φυσική κατάσταση και την ευλυγισία, όμως η έλλειψη υψηλών απαιτήσεων πρωταθλητισμού (αφού όπως είπαμε δεν υπάρχει έμφαση στους αγώνες), επιτρέπει στον ασκούμενο να οργανώσει την πρόοδό του όπως προτιμά εκείνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου