Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ




Ριζικές αλλαγές στη Β’ Εθνική αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις Καλογιάννη



Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β' & Γ' Εθνικής Κατηγορίας Σπύρος Καλογιάννης παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στην οποία ανέπτυξε τις προτάσεις, που θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, για τα παρακάτω θέματα:

1. Βία
2. Αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας αγωνιστικής περιόδου 2009-2010, με play off και play out.
3. Διαιτησία.
4. Προσπάθεια εξυγίανσης σε όλους τους τομείς.
5. Οι θέσεις μου για τη βιωσιμότητα της Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας.
6. Στοίχημα - Τηλεοπτικά
7. Σχέσεις με Super League.
8. Γήπεδα Β΄ Εθνικής Κατηγορίας.
9. Προτάσεις στην ΟΠΑΠ ΑΕ.
10. Τροποποιήσεις ΚΑΠ.
11. ΕΚΑΒ


Ήδη έχουν κατατεθεί οι προτάσεις του Προέδρου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.
ΑΙΤΙΕΣ ΒΙΑΣ
Είναι τέτοια η δύναμη του ποδοσφαίρου, που μπορεί σε λίγες ημέρες, ένα πρόσωπο παντελώς άγνωστο, χωρίς καμία κοινωνική καταξίωση, να γίνει πασίγνωστο, ασχολούμενο με μία ομάδα. Πολλοί τέτοιοι παράγοντες με κάθε τρόπο, αθέμιτο συνήθως η ομάδα τους να κυριαρχήσει. Αυτό τους οδηγεί να χρησιμοποιούν μεθόδους και ενέργειες ( π.χ. διαιτητές ) να χρησιμοποιούν τους οργανωμένους οπαδούς ως στρατό πίεσης.
Δηλώσεις παραγόντων προ κρίσιμων αγώνων ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Κακές διαιτησίες εξαγριώνουν οπαδούς που μετά από τον αγώνα προξενούν καταστροφές.
Δεν γίνεται καλός έλεγχος ( σωματική έρευνα ) στους εισερχόμενους φιλάθλους, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να έχουν μπει στα γήπεδα καπνογόνα, φωτοβολίδες, κ.λ.π.
Όπου δεν μπορεί να γίνει σωστός διαχωρισμός φιλάθλων και δεν μπορεί να γίνει σωστή περιφρούρηση, είναι αιτία συμπλοκών.
Είναι γεγονός ότι οι μαζικοί χώροι, είναι προνομιακός χώρος περιθωριακών και αντικοινωνικών στοιχείων. Εκεί βρίσκουν διέξοδο για να εκτονώσουν την επιθετικότητα και την καταστρεπτική μανία, κρυπτόμενοι μέσα στο πλήθος. Τα οικονομικά αδιέξοδα πολλών, τα ναρκωτικά με τα οποία είναι ποτισμένοι πολλοί, οδηγούν αρκετούς στο γήπεδο όχι για να δουν τον αγώνα, αλλά για να εκτονωθούν με βίαιες πράξεις. Η ψυχολογία του όχλου, που δημιουργούν, παρασύρουν και πολλούς νέους θερμόαιμους, με αποτέλεσμα να γίνεται έκρηξη βίας πλέον από πολλούς.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ
Τα μέτρα μπορεί να είναι άμεσα, μέτρα πρόληψης και καταστολής ,αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για τη ριζική θεραπεία .

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

Αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας από την Πολιτεία, αστυνομία, δικαστές.
Αυτοί που παρανομούν ( παράγοντες, οπαδοί, κ.λ.π.), να τιμωρούνται χωρίς επιείκεια ή διακρίσεις.
Άτομα που συλλαμβάνονται για πράξεις βίας, δεν θα τους επιτρέπεται να παρακολουθούν αγώνες, για κάποιο διάστημα αρχικά. Σύνδεσμοι οπαδών - γιατί από εκεί συνήθως ξεκινούν οργανωμένες κινήσεις - θα εποπτεύονται αυστηρά και θα διαλύονται εφόσον ενέχονται στελέχη τους σε πράξεις βίας.
Ενδελεχής έλεγχος εισερχομένων στα γήπεδα.
Έλεγχος με κάμερες και εντοπισμός των πρωταγωνιστών επεισοδίων. Σύλληψη των ενόχων και απαγόρευση εισόδου τους σε αγώνες.
Απαγόρευση μετακίνησης οπαδών σε γήπεδα που δεν εγγυώνται ασφάλεια και διαχωρισμό φιλάθλων.
Το μέτρο να επεκτείνεται και σε μεγάλους αγώνες αν κρίνεται σκόπιμο ( π.χ. λόγω πυρακτωμένης ατμόσφαιρας από δηλώσεις, κ.λ.π. ) .
Αυστηρά πρόστιμα σε ομάδες όταν ευθύνονται οι οπαδοί τους.
Βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων όπου τα γήπεδα ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Εφαρμογή της ποινής " κεκλεισμένων των θυρών " .
Εφαρμογή ποινής σε ουδέτερο γήπεδο.
΄Ελεγχο όλων των γηπέδων ( γηπεδικές εγκαταστάσεις ).
Εάν ομάδα τιμωρείται δύο ( 2 ) φορές για τους οπαδούς της, τότε να υπάρχει η δυνατότητα αλλαγή έδρας, για το υπόλοιπο των αγωνιστικών υποχρεώσεων, αλλά και αφαίρεση βαθμών.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ

Να γίνεται στα σχολεία, στο μάθημα φυσικής αγωγής, μάθημα αθλητικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών από τις μικρές ακόμα ηλικίες, έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν το πνεύμα του " ευ αγωνίζεσθαι " .
Τότε δεν θα γίνονται επιρρεπείς, σε πράξεις βίας, αλλά θα παράγουν αθλητικά αντισώματα, όταν και εάν βρεθούν σε περιβάλλον όπου υπάρχουν χούλιγκαν.
Έτσι αυτοί, οι χούλιγκαν, θα απομονωθούν, θα τους ξεράσει η υγιής αθλητική κοινή γνώμη.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ
PLAY OFF ΚΑΙ PLAY OUT
Eίναι o τρίτος χρόνος που οι αγώνες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου Ελλάδος περιλαμβάνονται στο Κουπόνι ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ. Η διαπίστωση είναι ότι οι αγώνες της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας έχουν κατά τεκμήριο λογικό στοιχηματισμό, σε αντίθεση με τους αγώνες της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, που διαπιστώνεται σε πολλές περιπτώσεις μη λογικός στοιχηματισμός, τόσο στην ΟΠΑΠ όσο και, κατ πληροφορίες, σε αλλοδαπές εταιρείες και ειδικά στα ανταλλακτήρια.
Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, τόσο για τη συμμετοχή των ομάδων της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ, όσο και στις χρηματοδοτήσεις από την ΟΠΑΠ , στις ΠΑΕ της Β΄ Εθνικής που τελούν το λιγότερο σε μεγάλο κίνδυνο.
Πρέπει όμως να δεχτούμε ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας της αξιοπιστίας του Πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, έστω και αν αυτά που ακούγονται και σε πολλές περιπτώσεις γράφονται είναι αναπόδεικτα, έχουν δόση υπερβολής ή και ακόμη είναι ψευδή.
Για τους παραπάνω λόγους η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, πρέπει κατά τη γνώμη μου το ταχύτερο δυνατό να ανακοινώσει και να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα που σκοπό και στόχο έχουν την προστασία του πρωταθλήματος, των ομάδων, των παραγόντων, των ποδοσφαιριστών και όλων όσων εμπλέκονται στο χώρο της Β΄ Εθνικής. Έτσι σαν άμεσο μέτρο που νομίζω ότι θα έχει μια ευρεία αποδοχή είναι η καθιέρωση από το πρωτάθλημα 2009-2010 με την απαραίτητη έγκριση της ΕΠΟ, αγώνων play off και play out. Η εισαγωγή αυτού του συστήματος θα αναγκάσει τις ομάδες να έχουν ενδιαφέρον για όλους τους αγώνες, από την έναρξη μέχρι και τη λήξη του πρωταθλήματος και θα επαναφέρει σταδιακά την αξιοπιστία στο χώρο της Β΄ Εθνικής.
Η διαδικασία των play off θα αυξήσει τη δημοσιότητα και τηλεθέαση, επιφέροντας εξτρά έσοδα στην Ένωση από την ΟΠΑΠ ΑΕ ( ΠΡΟΠΟ), καθώς και από τηλεοπτικά δικαιώματα , από την μετάδοση των αγώνων των play off.
Η εισαγωγή των play off και play out για να είναι επιτυχής και να λειτουργήσει θετικά έναντι της σημερινής εικόνας, πρέπει κατά τη γνώμη μου να εφαρμοστούν ως εξής :
Η αγωνιστική περίοδος 2009-2010 θα έχει έναρξη την 23-08-2009 και λήξη την 31-03-2010.
Η πρώτη αγωνιστική των play off θα διεξαχθούν την 11-04-2010 και η τελευταία αγωνιστική την 06-06-2010.
Η πρώτη ομάδα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος θα προβιβάζεται στην Α΄ Εθνική και η τελευταία θα υποβιβάζεται στη Γ΄ Εθνική.
Θα ανέρχονται ακόμα δύο ομάδες στην Α΄ Εθνική, μετά από αγώνες play off που θα μετέχουν ο 2ος , ο 3ος , ο 4ος , ο 5ος , ο 6ος και ο 7ος του πρωταθλήματος .
Θα διεξαχθούν 10 αγωνιστικές , σε εντός και εκτός έδρας αγώνες.
Η εφαρμογή θα γίνει με διαίρεση της διαφοράς από την τελευταία ομάδα των play off, με συντελεστή το 4.
Παράδειγμα : Εάν ο 2ος έχει διαφορά από τον 7ο 11 βαθμούς, τότε ο 2ος θα ξεκινήσει τα play off με 3 βαθμούς.


ΔΙΑΤΗΣΙΑ

Εισήγηση στην ΕΠΟ, για Επιτροπή ΚΕΔ. Η επιτροπή αυτή θα ασχολείται με τα προβλήματα της Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας. Επίσης η επιτροπή θα στελεχώνεται από μέλη του ΔΣ της Ένωσης ( μικτό σύστημα ) για να έχουν και τα μέλη μας ευθύνες για τα οποιαδήποτε λάθη.

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
Για να γίνει εξυγίανση θα πρέπει :
1. - Να γίνει εφαρμογή του αθλητικού νόμου, σχετικά με τη βία.
2. - Διαιτησία σε νέα μορφή.
3. - Συμπεριφορές παραγόντων, αθλητών.
4. - Λειτουργία αθλητικού τύπου.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Θα πρέπει να βρεθούν πόροι ώστε να γίνουν βιώσιμες οι ομάδες της Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, με αναβάθμιση του προϊόντος ,πώληση των τηλεοπτικών για την μετάδοση των plαy off και play out , μεγαλύτερα έσοδα από την Πολιτεία, σύναψη τριετούς συναψίας με την ΟΠΑΠ ΑΕ, σύναψη συμφωνίας με την Super League και την προσπάθεια για την εξασφάλιση περισσότερων οικονομικών πόρων.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ SUPER LEAGUE
Με τη Super league θα γίνουν και άλλες συναντήσεις ώστε να βρεθεί λύση , να υπάρχει συνεργασία σε όλους τους τομείς, ώστε να καταλάβουμε όλοι ότι δεν είναι μόνο η Super League, το Επαγγελματικό ποδόσφαιρο.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΠΑΠ ΑΕ
Θα γίνουν προτάσεις στην ΟΠΑΠ ΑΕ, με σκοπό ένα καλύτερο πρωτάθλημα, με όρους και προϋποθέσεις αμοιβαίου συμφέροντος, με σύναψη τριετούς συμφωνίας με την ΟΠΑΠ ΑΕ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΠ

Τροποποίηση του άρθρου 11 παράγραφος 2 και 3 του πειθαρχικού κώδικα " τα 20.000 ευρώ για αξιωματούχους να γίνουν έως και 20.000 και της ΠΑΕ όχι τουλάχιστον 20.000 αλλά έως και 20.000 ευρώ.

Δελτίο υγείας ( άρθρο 18 )
να υπάρξει πρόβλεψη έστω και μακροχρόνια για να ισχύει ότι προβλέπει το άρθρο 18 παράγραφος 2 δ του κανονισμού ερασιτεχνών .

Ουδέτερο γήπεδο
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επεισοδίων να προβλεφθεί ποινή διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίζεται από τη διοργανώτρια η διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών.
Επίσης να υπάρχει ποινή αφαίρεσης βαθμών για την υπαίτια ομάδα.

ΓΗΠΕΔΑ

Έλεγχος των γηπέδων από τη διοργανώτρια, πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, ώστε τα γήπεδα να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των αγώνων.
Οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία και τη ΟΠΑΠ ΑΕ, για βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, για ένα καλύτερο πρωτάθλημα.



Κεντρική διαχείριση των περιμετρικών πινακίδων των γηπέδων, με έσοδα διπλάσια.

Αλλαγή ονομασίας της Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας.

Να διεξάγονται αγώνες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου