Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Συσσωρευμένα τα προβλήματα των ομάδων της Β’ – Γ’ Εθνικής, απειλούνται τα πρωταθλήματα


'Καταπέλτης'... ο Καλογιάννης!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’-Γ’ Εθνικής, Σπύρος Καλογιάννης, στο χαιρετισμό του πριν την έναρξη της διαδικασίας της κλήρωσης μίλησε ανοιχτά, λέγοντας σκληρές αλήθειες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες των δύο κατηγοριών και το δυσοίωνο μέλλον τους.
« Η Ένωση αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ποδοσφαίρου καθώς εκπροσωπείται από 54 ομάδες σε πάνω από 40 πόλεις, πρωτεύουσες νομών, καλύπτοντας ακόμη την νησιωτική και την ακριτική Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ενιαίο ότι η Σούπερ Λίγκα κι εμείς είμαστε ένα, αλλά όμως μέχρι στιγμής δεν το έχουμε καταλάβει. Οι δώδεκα από τις ομάδες που απαρτίζουν τη Σούπερ Λίγκα έχουν περάσει από την Ένωση αλλά μόλις φθάσουν εκεί, το ξεχνούν. Ενώ φαίνεται ότι υπάρχει μία μικρή αγωνιστική διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών, η οικονομική διαφορά είναι τεράστια. Κάνουμε μία προσπάθεια και πλησιάζουμε και πιστεύουμε ότι ήλθε ο καιρός να καταλάβουν όλοι ότι το ποδόσφαιρο είναι ενιαίο. Οι ομάδες μας είναι ο αιμοδότης της ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Από εμάς στελεχώνονται οι Εθνικές Παίδων, Νέων, Ελπίδων κι οι ομάδες της Σούπερ Λίγκα. Θέλω να επισημάνω ότι το μέλλον είναι αβέβαιο κι ότι η ψαλίδα ενώ αγωνιστικά μικραίνει, δε συμβαίνει το ίδιο και οικονομικά. Η ΟΠΑΠ ΑΕ που είναι ο μεγάλος χορηγός μας πρέπει να πιστέψει ότι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε ώστε το προϊόν μας να δείχνει σοβαρότητα και αξιοπιστία, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα. Για να υπάρξει βιωσιμότητα των ομάδων, χρειάζεται οικονομική στήριξη όλων, όμως μέχρι τώρα νιώθουμε μόνοι μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μόνοι μας αν δεν καταλάβει η πολιτεία ότι πρέπει να στηρίξει την Ένωση και να είναι κοντά μας. Να εφαρμόζονται οι νόμοι παντού και πάντα και όσες ομάδες ξεκινούν, τόσες και να τελειώνουν. Δεν επιτρέπεται λόγω οικονομικών προβλημάτων, κάποιες ομάδες(Γ’ Εθνικής) να αποχωρούν από τα μισά του πρωταθλήματος. Όταν επιτάσσει η ΟΥΕΦΑ να συμμετέχουν υποχρεωτικά οι ομάδες της Γ’ Εθνικής σε πρωτάθλημα υποδομής(Νέων) ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα έστω να συντηρηθούν, θα πρέπει και η ΕΠΟ να καταλάβει ότι πρέπει να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα και να δοθεί ένα ποσό και στις ομάδες της Ένωσης, όπως δίνεται σε αυτές της Σούπερ Λίγκα. Αλλιώς αν συνεχιστεί το καθεστώς κάθε χρόνο να βάζουν τεράστια ποσά οι ομάδες για τις υποδομές, σύντομα δεν θα υπάρχει ποδόσφαιρο. Είναι λυπηρό κάποιοι να χρησιμοποιούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κατά το δοκούν. Η τοπική αυτοδιοίκηση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απούσα και θα πρέπει να καταλάβει ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι μεγάλη. Η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι κοντά στην ομάδα του τόπου της. Θεσμοθετήσαμε για τη νέα περίοδο τη διαδικασία πλέι οφ και πλέι άουτ ώστε να γίνει ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό. Πιστεύουμε ότι θα είναι συναρπαστικό και ίσως το καλύτερο των τελευταίων ετών. Θα υπάρχει αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία αγωνιστική.
Η πολιτεία, η διαιτησία, οι φίλαθλοι και οι διοικητικοί παράγοντες, ο καθένας με τον τρόπο του συμβάλλει στην κακή εικόνα του αθλήματος. Η πολιτεία δεν εφαρμόζει τους νόμους. Η διαιτησία πολλές φορές πληγώνει το άθλημα και θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά. Οι φίλαθλοι που γίνονται πρωταγωνιστές βίας με τις πράξεις τους, κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν ότι έτσι φεύγει ο κόσμος από τα γήπεδα. Οι διοικητικοί παράγοντες κυριευμένοι από τη θέληση για επιτυχία της ομάδας τους, δημιουργούν τελικά προβλήματα στις ίδιες τις ομάδες τους. Από όλους μας εξαρτάται τι θα παρουσιάσουμε μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Να προσπαθήσουμε να διασφαλιστεί ένα καθαρό πρωτάθλημα γιατί μόνο αν αλλάξουμε την εικόνα μας, θα φέρουμε κοντά μας τον κόσμο. Πιστεύω ότι με την ΕΠΟ και προσωπικά με τον κ. Πιλάβιο υπάρχει μία καλή συνεργασία και δείχνει διάθεση να βοηθήσει για να λύσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η διαιτησία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδίδει δικαιοσύνη στους αγωνιστικούς χώρους. Η Σούπερ Λίγκα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι μόνη της και πρέπει να τηρήσει το λόγο της. Με τον ΠΣΑΠ ξεκινήσαμε το διάλογο κι ανοίγεται μία νέα σελίδα για καλύτερες σχέσεις.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με πίστεψαν. Θεωρώ ότι έκανα μία μεγάλη προσπάθεια για την Ένωση καθώς και για την αύξηση των εσόδων όλων των ομάδων. Η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη, μέχρι στιγμής δεν έχουμε πετύχει τίποτα. Θέλω να πιστεύω ότι με τη συμπαράσταση όλων σας θα έχουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα από το προηγούμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου